We waren al erg lang van plan ons boek te schrijven. Maar met overvolle agenda’s veelal gevuld met het geven van trainingen, het ontwikkelen van een online leeromgeving en het ondersteunen bij crisissituaties, blijkt het schrijven van een boek een enorme uitdaging.

Al in april 2022 kwamen wij onder leiding van tekstschrijver Mirja Hennink tot een blauwdruk voor ons boek. Een belangrijke eerste stap en een echte aanrader. De belangrijkste vraag daar was: weet wat en voor wie je wilt schrijven. Wie gaat je boek lezen? Met die mensen zijn we in gesprek gegaan. Vervolgens schreven we in de blauwdruk op hoofdlijnen wat er in ons boek moest komen. Het werd daardoor een soort invuloefening. Een goed begin, maar daarna bleef het daadwerkelijke schrijven liggen. In januari 2023 namen we een week de tijd en toen stond ons boek. Zonder de blauwdruk was die schrijfweek niet gelukt.

Na het verwerken van alle feedback, schakelden we opnieuw Mirja in voor de eindredactie. Dat was een slimme zet. Mirja is iemand die begrijpt wat de bedoeling is. Ze keek met een frisse blik naar ons boek en dat was heel waardevol. We dachten dat we vooral aanpassingen voor de ‘d’s en t’s’ kregen. Maar je zit zo diep in je boek dat je dingen over het hoofd ziet. Mirja gaf ook scherpe reacties terug over de volgorde en belangrijkste boodschap van ons boek. Weer terug naar de schrijftafel. Dit werd vooral avond- en vakantiewerk, want de agenda’s overdag bleven vol.

We zijn heel blij dat ons boek er eindelijk is. Onze ervaring is dat je je boek onmogelijk tussendoor schrijft. Het lukt alleen als je echt de tijd neemt en focus houdt. En hulp durft te vragen. Van, onder anderen, een ervaren tekstschrijver en redacteur. Samen kom je echt veel verder.

Dianne Deurloo - Training en Advies bij Sensus Communicatie Roy Johannink - Training, advies en onderzoek

Ik besloot op een dag hulp te vragen aan een ervaringsdeskundige op het gebied van het schrijven van teksten. Ik ken Mirja vanuit mijn netwerk. Na een gesprek besloot ik de intense verhalen van mijn leven met haar te delen. Het werd mij duidelijk dat mijn verhaal stond als een huis, de inhoud waardevol was en zij mij zou gaan helpen bij het verwezenlijken van mijn boek.

In een persoonlijk gesprek met haar adviseerde ze me, naast de teksten over mijn kind-ervaring, teksten te schrijven over wie ik vandaag ben. Waar ik sta en wat de obstakels zijn waarmee ik te maken heb, in alle rollen die mij dagelijks of wekelijks bezighouden. Hoe ik in het leven sta, waar ik tegenaan loop en waar of hoe ik ergens mee aan de slag ga. Kortom, zij hielp mij dit boek compleet te maken. Ze haalde het verleden naar het heden en ik zorgde voor de tekst. Ze maakte het proces inzichtelijker en maakte de inhoud van het boek zo nog waardevoller.

Mirella Herwegh

Ondernemer, OOM Marketing