Vijf inspirerende tips om te starten met schrijven

door | Blog | 0 Reacties

Wat komt er in je op als je het woord ‘schrijven’ hoort of leest? Aan pen en papier? Aan een bekende schrijver van een roman? Een dagboek? Je aantekeningen? Of denk je:

  • “pffff….super ingewikkeld, niks voor mij!”
  • “ik heb heel veel ideeën maar het lukt mij niet om ze op te schrijven”
  • “hoe dan, waar begin ik?”
  • “nee hoor, ik heb geen tijd”

Als je niet schrijft is dat heel jammer. Je kennis en gedachten blijven alleen maar bij jou, in jouw hoofd. Terwijl er zoveel mensen rondlopen zoals jij die hetzelfde denken of hetzelfde hebben meegemaakt. En die graag jouw ervaringen horen. Jij kunt het verschil maken als je jouw verhaal vertelt. Jij hebt het in je om een verandering in gang te zetten. Bij jezelf maar ook bij iemand anders. Maar dat gebeurt niet als je niet de eerste stap zet.

Schrijven is delen

Schrijven is een oefening voor je hersenen. Je gebruikt op zo’n moment zowel je linker als je rechter hersenhelft. Je linker hersenhelft speelt een rol bij taal, woordkennis, logica, analyseren, volgorde, details en getallen. Je rechter hersenhelft speelt een rol bij emotie, verbeelding, kleur, muziek, ritme, dimensie en ruimtelijke inschatting. Door te schrijven zet je je geheugen aan het werk. Je traint je hersenen. Je wordt steeds beter in analytisch en logisch denken. Wanneer je je emoties uit door middel van schrijven geeft het structuur aan je gevoelens. Het geeft een duidelijker beeld van wat je doormaakt. Je kunt je ervaringen delen en vertellen hoe je ze overwonnen hebt. Het kan je afsluiting geven van een verleden. Maar het kan ook een bron van motivatie zijn voor anderen die met hetzelfde te maken hebben. Het geeft ze nieuwe inzichten. Zicht op een toekomst.

Kan iedereen schrijven?

Jazeker. Als je kunt praten, kun je ook schrijven. Elk gesprek wat je met iemand hebt, is eigenlijk een verhaal. Het heeft altijd een begin en een eind. En daartussen ligt een hele wereld. Hoe je het opschrijft is slechts een techniek. En een techniek kun je leren. Zet gewoon je pen op papier. Of zet je handen op het toetsenbord. Kijk wat er gebeurt. Helemaal niets? Denk eens vanuit je hart, zonder oordeel. Alsof je tegen iemand praat. Je kind, je vader of je moeder, je beste vriend of vriendin, je partner. “Hey, ik wil je iets vertellen…..” En dan komt het verhaal. Het is misschien nog niet direct een bestseller. Maar er komt altijd iets. Gewoon je pen op papier. Je handen op het toetsenbord. Laat het maar komen.

Hoe start je met schrijven?

Heb je een idee, een mening? Schrijven geeft je de vrijheid om alles wat je maar wilt naar voren te brengen. Een fantasieverhaal, een roman, een biografie, een opinie, lessen die je leerde, het verhaal over jouw leven. Wanneer je jouw verhaal aan het papier toevertrouwt, geeft het ruimte in je hoofd voor nieuwe en betere ideeën. Door je gedachten vast te leggen, wordt je geest helder en ontstaat er ruimte voor nieuwe gedachten. Creatieve energie gaat door je hersenen stromen. Er ontstaan nieuwe verhalen. Oude verhalen sluit je af.

Vijf tips om te starten met schrijven

Wanneer je het moeilijk vindt om je verhaal op papier te zetten, geef ik je een paar inspirerende tips.

  1. Begin gewoon Uitstellen, uitstellen, uitstellen. Herken je het? Eerst nog even een boodschap doen. Nog even koffie zetten, die mail beantwoorden, de was ophangen. Het stemmetje dat zegt: “je kan het niet, het lukt je niet”. Druk deze direct de kop in. Luister er niet naar. Stel niet uit. Ga aan de slag, start gewoon.
  2. Schrijf uit eigen ervaring Iets wat je zelf hebt ervaren, ligt je na aan het hart. Je herinneringen zijn een grote bron van inspiratie. Je hebt namelijk een unieke invalshoek: die van jezelf en doordat je je details herinnert kun je heel specifiek zijn. Hoe was het om voor de eerste keer verliefd te zijn? Wat deed het met je? Is hij of zij nu de liefde van je leven, of is het anders afgelopen? Wat heeft het je gebracht?
  3. Schrijf dagelijks Wanneer je gaat schrijven is regelmaat heel belangrijk. Je komt in een ritme, een routine. Plan elke dag een uur in. Je zult zien dat het schrijven steeds makkelijker gaat. En beter wordt. Omdat je er steeds mee bezig bent, gaan je gedachten en je inspiratie stromen.
  4. Schrijf gewoon slecht “Ik kan niet schrijven, alles wat ik schrijf is slecht, niet goed”. Nou, dan schrijf je toch gewoon een slecht verhaal? Het idee erachter is dat je begint. Beginnen is het moeilijkste. Niet het slechte verhaal. Want perfectie houd je tegen. Zeg tegen jezelf: ik begin met mijn slechte verhaal te schrijven. En gaan. Dikke kans dat als je het terugleest, het eigenlijk helemaal niet zo slecht is.
  5. Twijfel niet aan jezelf Zet je verhaal op papier. Want dat is wat het is: JOUW verhaal, van niemand anders. Twijfel dus niet aan jouw verhaal. Ook al lijkt het alsof je jezelf compleet openstelt en je misschien mensen uit jouw directe omgeving met je verhaal raakt. Het is en blijft van jou. Het is jouw proces, jouw beleving. En wat je er mee doet als het af is, is ook aan jou.

Zomaar een paar tips. Maar als je ze volgt ben je gestart! Je bent de drempel over. Je hebt je eerste hoofdstuk, of misschien al wel meer, geschreven. Wat zo moeilijk leek, is opeens een stuk eenvoudiger geworden.

Iedereen kan schrijven

Ik ben dus van mening dat iedereen kan schrijven. Ik hoor graag of het jou lukt om te beginnen. Welk onderwerp kwam als eerste naar boven? Was het leuk? Spannend? Confronterend? Hoe ziet je eerste hoofdstuk er uit? Laat het mij weten en schrijf een reactie op dit blog!

Download nu mijn e-boek Schrijf je boek in 5 dagen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *